2009. november 9., hétfő

top 10 borunk, azaz nagy kedvenceink


Máté 2006 Ráspi pince, Fertőrákos

Mély bíborvörös bor, lilás fényekkel. Illata gazdag és összetett. Kóstolva száraz, savai vibrálnak mégis bársonyos. Ízében hihetetlen ásványosság, majd rengeteg nemes csokoládé. Hatalmas érési potenciál van még benne, de már most is élvezhető.


6 puttonyos Aszú 2003 Szepsy István, Tokaj

Kóstoláskor az ásványok megjelenése után a friss gyümölcsök íze jelentkezik a szájban finom krémességgel párosulva. Tökéletes komplexitás, egyensúly jellemzi a bort, pedig még csak fejlődésének az elején tart.


Barbár 2006 Heimann Zoltán, Szekszárd

Illatában és ízében egyaránt a ribizli dominál egzotikus fűszerekkel. Dekantálva már most is szép, de évekig nemesedhet még tovább palackjába zárva.


Szerelmi Hárslevelű 2007 Demeter Zoltán, Tokaj

A bor virágos illattal köszönt be. Ízében édeskés gyümölcsök és enyhe grillázs. Öblös testű, puha savszerkezetű, tiszta ízű és elegáns.


Gróf Butler Phantom 2006, Eger

Intenzív bíborvörös, lilás árnyalatokban játszó széllel. Illatában az egyedülállóan ásványos jegyek felvonulása után ibolya, jázmin, szilva, cseresznye, málna, dohánylevél és mandula bontakoznak ki.


Rajnai Rizling 2007 Szentesi Pince, Nadap

Illata visszafogott és decens. Kóstolva félszáraz, citrusokkal, mandulával és leheletnyi körtével köszönti a nyelvünket. Hosszan csengenek a szájban szép, vibráló savai, amit szoros pórázon tart a maradékcukor.


Somlói Hárslevelű 2008 Somlói Apátsági pince

Aranysárga szín, gazdag feltapadás jellemzi. Illatában tarol az ásványosság, amit érett trópusi gyümölcsök aromái festenek alá. Kóstolva szinte száraz, savai ropognak, elevenek, teste sűrű, izmos, „feszes”, vibrál a pohárban.


Cabernet Sauvignon Rosé 2008 Szászi Endre

Kóstolva száraz, savai elevenek, ami viszont még színénél is meghökkentőbb, az a bor teste: hatalmas. Ízében az illattal ellentétben már nem a gyümölcsöké, hanem a mineráliáké a főszerep, éppen ettől lesz igazán izgalmas.


Szőlőskislaki Pinot Noir 2008 Légli Géza

Mintha nem is bort, hanem frissen facsart gyümölcsök levét szagolnánk, melynek felszínére leheletnyi ibolya- és rózsavizet permeteztek. Kóstolva száraz, savai elevenek, tanninja közepes intenzitással, finoman, simogatóan fejti ki hatását, szépen körben a szájban.


Pécsi Kadarka 2008 Szabó Zoltán, Hosszúhetény

Illata az ásványos és „kadarkásan” fűszeres aromákban dúskál. A szájban száraz, tanninja leheletnyi, éppen csak végigsimít a nyelven és a szájpadláson.

1 megjegyzés: